tisdag 17 januari 2012

Björklund kritisk till att friskola säljs på Blocket

Just nu ligger ett tillstånd för att starta och driva en skola i Malmö ute till försäljning på nätsajten Blocket. Skolans namn är redan klart och tillståndet från Skolinspektionen godkänt, men köparen får själv hitta lokaler och anställa lärare och annan skolpersonal. En försäljning som är helt laglig, men som upprör utbildningsminister Jan Björklund.



Utgångspriset för friskolan är en halv miljon kronor och för det får köparen möjlighet att starta upp en skola för 180 elever i årskurs sex till nio i Malmö.
Försäljningen sker helt lagligt, eftersom tillståndet ligger i ett aktiebolag. Vid en eventuell försäljning av bolaget kontrolleras inte de nya ägarna. I praktiken gör detta kryphål att vem som helst därmed kan köpa ett tillstånd att driva en friskola - utan att först kontrolleras av myndigheterna.
Till SR International kommenterar utbildningsminister Jan Björklund annonsen såhär.
– Det är helt oacceptabelt, och jag blir ju väldigt provocerad av att en friskoleaktör i Sverige agerar så oseriöst.
Är inte det här ett bevis på att reglerna har varit för liberala när det gäller friskolor?
– Jo, säger utbildningsminister Jan Björklund.
Han säger vidare att de ska se över reglerna och att det i framtiden inte kommer att vara möjligt att sälja ett tillstånd på Blocket. Om skolan byter ägare så får man helt enkelt söka om tillståndet.